UA-174000029-1 Rusya-Ukrayna Savaşı Metal Fiyatlarını Yukarı Taşıyorpaslanmaz haber
top of page

Rusya-Ukrayna Savaşı Metal Fiyatlarını Yukarı Taşıyor

Aksoy Nikel Paslanmaz

28 Şub 2022

Hammadde tedariğinde sıkıntılar yaşanıyor.

Dünya genelinde pandemi nedeniyle üretim maliyetleri arttığı için tüm üreticiler fiyatları zamlarken, bir de Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla belirsizlik iyice arttı.

Rus Ukrayna savaşı, özellikle Rusya'nın önemli Nikel hammadde sağlayıcılarından biri olması nedeniyle paslanmaz çelik fiyatlarınıda etkiliyor. Hammadde tedarik sıkıntısından kaynaklı olarak önümüzdeki günlerde paslanmaz çelik fiyatlarının daha da artması bekleniyor. Rusyaya uygulanan (swift) ödeme sistemi yasağı, hammadde ithalatını engellediği için ise Nikel’i daha da yukarı yönlü taşıyor.

Rus Ukrayna savaşının uzaması ve krizin çözülememesi durumunda , nakliye fiyatları da artacak . Petrol fiyatlarında görülen artışa ve savaştan kaynaklanan gemi rota değişiklikleri, liman ve konteyner terminallerininde askeri saldırı hedefi olması gibi faktörler de eklenince global anlamda konteyner nakliye fiyatlarında daha da yükseliş bekleniyor .

Tüm bu gelişmeler nedeniyle: LME nikel fiyatları 25.000 üzerine çıktı ve şubat ayında %9 fiyat artışı yaşandı. Bununla beraber LME stokları ise halen gün ve gün düşmekte .

bottom of page