UA-174000029-1 Nikel fiyatlarında tarihi rekor paslanmaz haber
top of page

Nikel fiyatlarında tarihi rekor

Aksoy Nikel Paslanmaz

7 Mar 2022

Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan nikel hammadde sıkıntısı fiyatları yükselti.

Londra Metal Borsası'nda (LME) nikel fiyatları tarihi yükselişle rekor kırdı. Rusya-Ukrayna çatılmasının yoğunlaşması ve Moskova'ya karşı yaptırımların devreye alınmasıyla Nikel fiyatları sadece 1 günde %100'den fazla arttı.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli nikel fiyatları 48.460 dolar/ton seviyesine çıkarak rekor kırdı. Bundan önceki zirvenin Temmuz 2007'deki 35.500 dolar/ton olduğu düşünülürse , yükseliş gerçekten dikkat çekici.

Dünyanın en büyük 3. nikel tedarikçilsi olan Rusya'ya karşı uygulanan ambargoların devreye alınması ve savaşla ilgili barış görüşmelerinin 3. turundan da bir sonuç çıkmaması nedeniyle nikel fiyatlarında beklenmedik bir yükseliş gözlemlendi. Savaş öncesinde de zaten nikel stoklarının azalmış olması ve talebin yükselerek devam etmesi fiyatları arttırıyordu, ancak en büyük tedarikçilerden biri olan Rusya ile ilgili belirsizlikte bu duruma eklenince nikel fiyatları adeta uçtu.

Uzmanlar özellikle kısa ve orta vadede nikel fiyatlarının yükselişini koruyacağını ve Rusya-Ukrayna savaşının akıbetine göre fiyat endeksinin şekilleneceğini belirtiyorlar. Ancak Rusya-Ukrayna krizi çözülse bile Nikel arzındaki sıkıntılar hemen giderilemeyeceği için, bu yüksek fiyatların kısa ve orta vade de geriye gelmesi beklenmiyor.

bottom of page